Durf jij dingen anders te doen? Anders dan je voorheen deed. Anders dan anderen je adviseren. Ik hoop het voor je. Want dat kan wel eens nodig zijn om jezelf weer in vuur en vlam te zetten voor het najagen van je doelen en idealen. Ik verklap je hoe ik mijn vuur weer opstook.

Uitgeblust maar niet gedoofd

Ondanks dat ik precies weet wat ik wil bereiken en wat ik moet doen om daar te komen, ben ik soms de weg kwijt.

Dan ben ik gefrustreerd of zelfs onzeker over hoe ik de zaken aanpak als ondernemer. Soms verdwijnen die gedachtes als sneeuw voor de zon en soms nemen ze monsterlijke vormen aan.

Alle overtuigingen, idealen en doelen gaan in rook op. En dat is niet bepaald witte rook. Het heeft meer weg van die verontreinigde gele rook.

Herken de rooksignalen

Ik weet zeker dat iedere ondernemer hier wel eens mee kampt. Bij mij begint het met het voor me uit schuiven van werkzaamheden.

Hoe ik ook plan. In welke vorm ik het ook giet – ik ben inmiddels een expert met Evernote, Google tasks, WorkFlowy, Mindmeister – er komt niets uit mijn handen.

Ik ben druk, super druk, alleen niet met de juiste zaken. Of ik geef mezelf een vrije dag, maar ik ben in mijn hoofd alleen maar met mijn werk bezig.

Misschien ben je net als ik en herken je de signalen. Of ben jij het tegenovergestelde en juist niet meer vooruit te branden. Hoe dan ook, af en toe de boel eens flink opstoken kan geen kwaad.

Dit zijn de vragen die ik daarbij gebruik:

Vragen om de boel op te stoken

  1. Wat is nou echt mijn grootste frustratie
    Dit vergt een grote, heldere spiegel. Maar als je echt eerlijk tegenover je zelf kunt zijn, ligt het antwoord voor de hand.
    Het antwoord op de vervolgvraag  ‘Wat ga ik daar vandaag nog aan doen’ is soms een stuk lastiger te vinden. Of pijnlijker. Daar moet je wel doorheen willen.
  2. Doe de 80/20 regel
    Ligt mijn grootste frustratie niet zo voor de hand, dan ga ik aan de slag met 80/20 vragen. Welke  20% van mijn werkzaamheden leveren me 80% van mijn plezier op? Of welke 20% van mijn klanten leveren mijn 80% van mijn omzet op? Zo ga ik door in allerlei varianten tot ik denk de kern te pakken te hebben. Soms blijkt zelfs dat in de privésfeer te liggen.

WHAM! In vuur en vlam

Dan zit ik daar met een A4 vol krabbels. Ja deze digi-junk is terug naar pen en papier.

En dán gebeurt de magie. De boel gaat op zijn kop. Maximaal 2 ideeën hoef ik uit te werken en in gang te zetten om weer volledig in vuur en vlam te staan.

En de rest van die krabbels? Die komen van pas voor een andere donkere dag. Om smakelijk te lachen of om een idee nieuw leven in te blazen.

Als een lopend vuurtje

Doe het gewoon. Pak pen en papier en een goede bak koffie. Of thee, wijn maak mij het uit. Maar neem 10 minuten de tijd om op te schrijven wat je irriteert. Wat je denkt te moeten doen om sneller bij je doel te komen. Wat je moet doen om het vuur weer in je te doen oplaaien.

Ik hoef je niet eens te vragen je inzichten te delen met een ander. Je gaat het uit jezelf doen. Wedden? En het gaat als een lopend vuurtje. Succes!