Videobloggen, videolessen maken, instructievideo’s, videoboodschappen … Zoveel manieren om video’s in te zetten voor je bedrijf. Gelukkig tegenwoordig ook zoveel manieren om een video op te nemen!

Video, kwestie van doen

Misschien ‘hik’ je er nog steeds tegenaan, dat hele video gebeuren. Je weet niet hoe je zal beginnen of je hoe gaat doorpakken nu dat kleine beetje ervaring wat je hebt opgedaan toch echt naar meer smaakt.

Hoe dan ook: het is allemaal een kwestie van dóen. En dit zijn de manieren waarop je het zélf kan doen:

7 Manieren om een video op te nemen

1. Opnemen met een (film)camera

Bijna té voor de hand liggend, maar een video kun je natuurlijk opnemen met een videocamera of een fotocamera waar een videofunctie op zit.

Je zou het toch bijna vergeten nu tegenwoordig veel apparaten die je dagelijks gebruikt zijn uitgerust met een camera …..

Aan de slag: Heb je nog een camera liggen, dan ga daar natuurlijk eerst mee aan de slag. Wil je in een nieuwe camera investeren,  check dan deze gids van apparatuur voor video voor ideeën.

2. Opnemen via de webcam

Als jouw laptop/computer is uitgerust met een webcam, ben je klaar om video’s van jezelf of jouw omgeving te maken. Je kunt natuurlijk ook een externe webcam aansluiten die van betere kwaliteit is en die eventueel ook een microfoon bevat.  Met een losse webcam ben je iets flexibeler om het onderwerp in beeld te brengen.

Aan de slag: Controleer of de bijbehorende software van jouw webcam is geïnstalleerd zodat je instellingen van de webcam kunt optimaliseren. Gebruik diezelfde software om een video op te nemen of selecteer jouw webcam vanuit de video opname/montage software die je hebt geïnstalleerd en start de opname.

3. PowerPoint presentatie opslaan als video

MS PowerPoint is allang niet meer dat programma waarmee je statische tekst dia’s achter elkaar plakt om je publiek mee in slaap te sussen. Je kunt er geweldige animaties mee maken en flitsende effecten geven aan tekst en beeld.

Aan de slag: Hoe je de presentatie opslaat als een video, hangt een beetje af van de presentatie (animaties ja/nee) en of je bijvoorbeeld tekst wilt inspreken. Om te beginnen kun je bijvoorbeeld deze beschrijving raadplegen op de site van Office. En heb je screencast software (zie verderop) dan kun je ook een combinatie maken van de dia’s + jezelf voor de webcam.

4. Opnemen met je mobiel

Je hebt heel waarschijnlijk al een hoogwaardige videocamera in jouw broekzak zitten. Tegenwoordig zijn de camera’s van een smartphone van behoorlijke kwaliteit en kun je soms zelfs een HD video mee opnemen.

De opname in je filmrol is in een paar drukken op wat knoppen te delen op YouTube, Vimeo of een ander platform van jouw keuze.

Aan de slag: Gebruik de standaard camera app op jouw apparaat om simpele video’s op te nemen, maar check eerst wel even of de instellingen van de kwaliteit van de video naar jouw zin staan. Met de YouTube Capture app kun je makkelijk switchen tussen je camera aan de voor- en achterzijde.  En hieronder lees je hoe je een opname maakt van het scherm van jouw mobiele apparaat.

5. Jouw scherm opnemen met screencast software

Met zogenaamde ‘screencast’ software maak je een opname van (een deel) van je scherm. Handig om instructievideo’s te maken of een opname te maken een presentatie bijvoorbeeld.

Zowel voor de personal computer, Mac en mobiele apparaten bestaan verschillende (gratis) programma’s om een opname te maken van jouw scherm. Zelf gebruik ik Camtasia omdat ik daarmee ook alle andersoortige video’s mee kan maken. Ik werk namelijk het liefst met één programma zodat ik daar ook echt een prof in wordt. Een sparkling professional 😉

Aan de slag: Mac gebruikers kunnen Quicktime gebruiken, voor Pc gebruikers heb ik hier een paar gratis screencast programma’s vergeleken. Werk op je mobiele apparaat bijvoorbeeld met de app ADV screen recorder (Android).

6. Opnemen met YouTube Live Evenementen

Met de Live Evenementen optie in YouTube kun je live video uitzenden en terwijl je dat doet, wordt er automatisch een opname van jouw uitzending gemaakt. Omdat je zowel je webcam, als je scherm of een presentatie kunt opnemen, kan dit voor jou een manier zijn om video’s te maken.

Aan de slag: Login op jouw YouTube kanaal en ga naar https://www.youtube.com/my_live_events om een live evenement te maken en direct te starten. Als je niet zit te wachten op live kijkers, zet dan de uitzending op ‘Privé’.

Vergeet niet eerst jouw kanaal te verifiëren, anders is deze functionaliteit nog niet geactiveerd voor jouw account.

7. Opnemen met Facebook Live

Op je mobiel kun je live streamen op jouw Facebook profiel of bedrijfspagina via de Facebook App. Nadat je jouw uitzending stopt, heb je de optie de opname van de uitzending als video op te slaan op jouw eigen apparaat. Je kunt ook later nog jouw Facebook (Live) video opslaan en gebruiken voor andere doeleinden (hier binnenkort meer over).

Met OBS Software kun je uitzenden op Facebook vanaf je laptop of computer en ook nog eens jouw scherm delen, wat handig is als je een demo wilt geven of een presentatie wilt laten zien (ook hier binnenkort meer over).

Aan de slag: Maak een nieuwe post aan in de Facebook app en druk op de Livevideo knop. Geen zin in pottenkijkers? Activeer dan voor je live gaat onder je naam het knopje ‘Alleen ik’ zodat jouw uitzending niet publiek wordt. (Dit kan alleen als je via jouw persoonlijke profiel uitzendt.)

Kies en experimenteer

Video gebruik ik op heel veel verschillende manieren en voor heel veel verschillende doeleinden. Een instructievideo voor mijn online cursussen maak ik bijvoorbeeld met screencast software. Maar ik neem ook wel eens een instructievideo op met mijn mobiel gericht op het beeldscherm van mijn computer zodat ik de video meteen kan delen in WhatsApp. Soms is snelheid belangrijker dan kwaliteit!

De enige manier om er achter te komen wat voor jou werkt is door zelf te gaan experimenteren.

Wat is de beste manier – voor jou?

Als je echt nog steeds geen flauw benul hebt waarmee jij video’s gaat maken, raad ik je aan om aan de slag te gaan met die methode die bij jou de minste weerstand oplevert. Dat je dus dát gaat proberen wat je het makkelijkst lijkt omdat je daar al bekend mee bent. Je hebt immers een video nodig en je wilt je niet laten tegenhouden door technisch geneuzel of andere belemmeringen die je ervaart.

En, vergeet ook niet de behoefte en interesse van jouw kijker. Een moeilijk verhaal is makkelijker te begrijpen en onthouden wanneer je ondersteunend beeld gebruikt zoals afbeelding en tekst. Dus het kan voor jou misschien wel het makkelijkst zijn om voor de camera jouw verhaal te vertellen, maar zorg dan dat je jouw opname kunt bewerken en de ondersteunende elementen toevoegt zodat de kijker krijgt wat hij of zij nodig heeft.