Als je producten of diensten wilt verkopen via internet, dan mogen verkooppagina’s niet ontbreken in je aanpak. Verkooppagina’s oftewel salespages zijn heel effectief om een potentiële klant te bereiken en aan te zetten tot actie. Wil je niet dat bezoekers voortijdig afhaken in het verkoopproces, maak dan niet de beginnersfouten.

Wat is een verkooppagina

Een verkooppagina heeft maar één doel en dat is de bezoeker die ene actie te laten doen die jij voor ogen hebt met de pagina. Dat kan zijn het inschrijven of je nieuwsbrief, het downloaden van een digitaal product, inschrijven op een evenement, verkopen van een training of meedoen aan een enquête.

Landingspagina versus verkooppagina

Misschien heb je wel eens gehoord van landingspagina’s. Een landingspagina is een pagina die de bezoeker moet aanzetten tot actie. Een verkooppagina is eigenlijk een type landingspagina. Met een verkooppagina bedoel ik hier een pagina die je speciaal inricht om jouw product of dienst te verkopen.  Je doel is de bezoeker te laten klikken op de knop  ‘Ja ik koop nu’ of bijvoorbeeld  ‘Ja , stuur mij meer informatie’.

Waarom werken ze zo goed

Bezoekers ervaren goed ingerichte verkooppagina’s als prettig en niet als een vervelend verkooppraatje. De pagina geeft hen namelijk precies die informatie die zij nodig hebben, in een taal die zij begrijpen en het is bijna als vanzelfsprekend dat ze klikken op die ene actieknop.

Een andere goede reden om met verkooppagina’s aan de slag te gaan, is dat pagina’s die over één specifiek onderwerp gaan beter te vinden zijn door zoekmachines. Je vergroot dus de kans dat jouw product of dienst onder de aandacht komt bij mensen die daar behoefte aan hebben. Daarnaast is het voor de bezoeker fijn om alle informatie bij elkaar te vinden.
Voorkom de meest gemaakte fouten

Het maken van een goede verkooppagina is niet gemakkelijk. Dit onderwerp kan een cursus op zich zijn. Maar zonder deze expertise kun je best al een succesvolle verkooppagina maken. Zorg dat je deze beginnersfouten in ieder geval niet maakt:

1.    Je aanbod is niet direct helder

In één oogopslag moet de bezoeker je aanbod op de pagina begrijpen. Hiervoor is het belangrijk dat je maar 1 product per pagina aanbiedt. En dit laat je terugkomen in koppen, teksten en eventueel een afbeelding van het beloofde resultaat. Alleen als de eerste indruk positief is, leest de bezoeker verder en kun je hem verder verleiden om tot actie over te gaan.

2.    Je weet de bezoeker niet verleiden tot actie

Als je meerdere keuzes aanbiedt of wanneer het niet duidelijk is waar de bezoeker moet kiezen dan is de kans groot dat er helemaal niets gebeurt. Vandaar dat je je keuze beperkt tot 1 actie en dat de bezoeker daar niet om heen kan. Dat doe je met een grote en opvallende actie-knop. De bezoeker begrijpt wat er van hem verwacht wordt.

3.    Er is teveel afleiding op de pagina

Schrap alle overbodige elementen van je pagina zoals website navigatie, hyperlinks en afbeeldingen die niets te maken hebben met je verhaal. Zorg dat je bezoeker zich totaal kan concentreren op wat jij wilt overbrengen. Alle elementen op de site moeten de bezoeker verleiden om te klikken op die ene actie-knop.

4.    Je gebruikt saaie en onduidelijke (beeld)taal

De kunst is om de bezoeker niet te veel te laten nadenken. Besteed daarom veel aandacht aan je teksten en maak dit simpel, duidelijk en aantrekkelijk. Je weet precies wat jouw ideale klant wilt en je benoemt dit ook in woorden die tot actie aanzetten. Je vertelt ze eigenlijk precies wat ze moeten doen en waarom. Hierbij gebruik je de woorden en voorbeelden die hen aanspreken.

5.    Je verkooppagina past niet in het geheel

Een verkooppagina kan niet op zich zelf staan: de pagina moet passen bij de promotie die je doet, de bevestigingspagina die ze zien na het klikken op de knop en alle andere contactmoment tot en met natuurlijk hetgeen je uiteindelijk levert. Voor de bezoeker moet de gehele beleving, van promotie tot levering, dezelfde ervaring zijn. Wat betreft uitstraling en de resultaten die je belooft. Ook hier hoeft de bezoeker niet over na te denken, het voelt vertrouwd en betrouwbaar aan.

Verkopen met video

Wil je verkooppagina’s die niet alleen je klanten niet meer wegjagen, maar ook meer  opleveren? Vervang je verkoopteksten dan voor een video. De conversie van een pagina met video is bewezen hoger.

Wat leveren jouw verkooppagina’s op?

Ben jij ontevreden over de resultaten die je boekt met je verkooppagina’s? Ik ben benieuwd waar je tegenaan loopt of wat je er nog van weerhoudt om hiermee aan de slag te gaan. Laat je reactie hieronder achter.