Veel ervaren trainers en adviseurs aarzelen nog bij het inzetten van internet en digitale middelen om hun klant te helpen. Dat is begrijpelijk want nieuwe technologieën zijn niet vanzelfsprekend de beste oplossingen voor problemen. Gelukkig zie ik steeds meer experts online middelen zoals webinars, online leeromgevingen en e-mail trainingseries gebruiken om klanten wijzer te maken én omzet te genereren.

Op internet om te informeren en leren

Goed nieuws voor iedereen die overweegt rondom zijn expertise een bedrijf op te zetten of uit te breiden via internet. De beschikbare middelen worden steeds beter en er zijn steeds meer inspirerende en succesvolle voorbeelden te vinden. Mensen bezoeken massaal het internet om zichzelf te informeren en om te leren. Dus waarom ben jij niet daar waar jouw doelgroep uithangt?

Kennisdelen voor de volgende stap

Geef je veel gratis advies en training weg op je website, blog of in je e-mailnieuwsbrief, dan kun je rekenen op een trouwe schare volgers die alles consumeren wat jij ze geeft.  Zij ‘slikken’ het zelfs als jij een promotie of marketing boodschap er tussen door gooit. Sterker nog, ze verwachten die extra handreiking! En omdat ze jou kennen en vertrouwen, zijn ze meer geneigd om een volgende stap met jou te nemen.

Het aardige voor jou als aanbieder is dat je met je vak bezig bent én tegelijkertijd klanten werft.

Kennisdelen voor omzet

Ook al zou je AL je kennis gratis weggeven, dan nog hoef je niet bang te zijn dat het je geen geld oplevert. Er is namelijk altijd behoefte aan begeleiding, meer context of details . Hier moet je betaalde aanbod natuurlijk wel op afgestemd zijn. Dankzij internet is dit voor zelfstandige adviseurs relatief gemakkelijk en goedkoop te creëren.

3 Vormen van online leren

Steeds meer is de verschuiving zichtbaar die gaat van kennisdelen in losse blogs artikelen, e-books en  video etc., naar het aanbieden van online programma’s die verder gaan dan kennisoverdracht.

Vormen die terrein winnen en uitermate lucratief zijn:

 • Webinars
  Een live online bijeenkomst waarbij de initiatiefnemer een lezing, demonstratie of training geeft vanachter de computer. Enkele voordelen zijn:

  • Deelnemen vanachter eigen computer
  • Ruimte voor persoonlijk contact en interactie
  • Opnames kun je later hergebruiken
 • Online leeromgeving
  Een afgeschermde website met toegang tot kennis (downloads, video, audio, forum), gelijkgestemden en informatie. Enkele voordelen zijn:

  • 24/7 beschikbaar
  • digitaliseren en automatiseren van standaard werkzaamheden
  • flexibel in te richten naar gewenst doel (leren/informeren/samenwerken/toetsen etc.)
 • E-mail trainingserie
  Een serie van e-mailberichten waarin je kennis overdraagt. Met voordelen als:

  • Flexibel qua inhoud (tekst, beeld of video), frequentie en looptijd
  • Relatief gemakkelijk en goedkoop opzetten en automatiseren
  • Sterke combinatie met andere vormen van training en advies

Sluit jij (nog) aan bij de belevingswereld van je doelgroep?

Zie je nog steeds beren op de weg om aan de slag te gaan met online ondernemen? Ga dan eerst te raden bij je doelgroep want misschien zijn zij wel prima tevreden zo. In het ergste geval krijg je nieuwe ideeën om je klant beter van dienst te zijn. Of nee, het kan nog erger: levensvatbare ideeën voor nieuwe doelgroepen en diensten. Aarrrgh…

Als je niet eng wordt van dat idee, kun je vragen stellen als:
1. Tegen welke problemen loop je aan die ik kan oplossen door mijn dienst anders aan te bieden?
2. Welke service of welk product waardeer jij van andere online dienstverleners en waarom?

En toets vooral concrete voorbeelden die jij in gedachte hebt en vraag waarom ze daar geld voor over zouden hebben als je dat aanbiedt.

Succes met je online diensten en laat vooral weten wat je nog meer nodig hebt om aan de slag te gaan!