Je wilt een opname maken van je scherm voor een instructievideo. Of je wilt iets verduidelijken aan iemand die niet even over je schouder mee kan kijken. Met deze gratis software kun je opnames maken van je scherm zodat de kijker ziet wat jij doet op jouw computerscherm.

Wist je dat ik veel tijd bespaar door het maken van korte video’s van mijn scherm?

Ja echt!

Hoewel ik best wel kan schrijven, heb ik gemerkt dat ik eigenlijk veel sneller even een video maak om iets te verduidelijken.

En die zijn niet heel fancy. Maar gaan meer zo:

“In deze video laat ik je zien hoe je …. Om te beginnen … en dan klik je hier … dan zie je dit scherm … En dan klik je vervolgens op deze knop … Succes… Doei doei.”

Werkt hartstikke fijn.

Omdat de handelingen al ‘in mijn systeem zitten’.

Maar als ik dat moet gaan formuleren in een begrijpelijk tekst, dan kost me dat meer moeite dan even een demo geven.

Plus: wat ik terugkrijg van de ontvangers is dat zij het ook enorm waarderen, want zij hebben de handelingen op deze manier al een keer ‘meegemaakt’ waardoor ze sneller door hebben wat ze moeten doen als ze zelf aan de slag gaan.

En gelukkig is het niet moelijk of duur om zelf ook dit soort video’s te maken.

Hoe maak je een filmpje van je scherm?

Ik heb 3 verschillende software voor je gevonden waarmee je zo kunt beginnen.

En dit is maar een greep uit een enorm aanbod.

It’s a Screencast Jungle Out There!

Dus ook een paar criteria die je kunt gebruiken in je afweging.

Klik om de video op YouTube te bekijken.

Je wilt alleen de namen weten? Hier komen ze:

  1. Jing for Screencasts
  2. Screenr
  3. Tinytake

Alle 3 geschikt om een opname van je scherm te maken en dankzij de unieke eigenschappen meer of minder geschikt voor wat jij nodig hebt.

Zelf heb ik trouwens meteen geïnvesteerd in een betaald pakket en een cursus omdat ik wist dat ik hier veel gebruik van zou maken en ik wist dat er een dag zou komen dat ik tegen de beperkingen van gratis software op zou lopen.