Wil jij aan de slag met videomarketing wil je (nog) niet met je hoofd in beeld, dan heb ik goed nieuws. Er zijn alternatieven om met online video jezelf te profileren als expert, klanten aan te trekken of een kennisproduct te maken. Drie alternatieven om filmpjes te maken voor je website waarbij  je niet voor de camera hoeft te staan.

Een screencast als video

Met een screencast maak je een filmpje van de handelingen op je beeldscherm. De kijker heeft het gevoel over je schouder mee te kijken en ziet wat er op het beeldscherm gebeurt. Hier kun je ook geluid bij opnemen en daarvoor zijn de standaard meegeleverde speakers en microfoon bij je computer vaak voldoende. Uitermate geschikt om iets mee te demonstreren en vrij gemakkelijk te leren.

De software waarmee je dit soort opnames maakt verschilt van 0 tot 300 euro in aanschafwaarde.  Voorbeelden zijn Jing (gratis), Screenflow (Mac) en Camtasia (betaald). Met sommige software kun je jezelf tegelijkertijd via de webcam filmen of interactiviteit in bouwen zodat de kijker moet klikken om de video verder te bekijken.

Van Prezi naar film

Video is om verschillende redenen een krachtig middel om je publiek een verhaal te vertellen of complexe materie uit te leggen. Een van de redenen is omdat verschillende zintuigen van de kijker tegelijkertijd geprikkeld wordt door beeld, een geluid én tekst.

Al deze elementen kun je in een Prezi presentatie opnemen. Daarnaast kun je met Prezi een video maken met een bepaalde dynamiek waarmee je het publiek lang kunt boeien. Een beetje oefening met de Prezi software is wel vereist.

Voor het omzetten van je presentatie naar een videofile heb je een programma nodig waarmee je opnames maakt van je scherm (zie vorige alinea) zoals Camtasia (PC) en  iShowyou (Mac).

Van PowerPoint een film

Een PowerPoint presentatie kun je ook als uitgangspunt nemen voor een video op je website of in je training. Hiervoor heb je geen extra software nodig en doe je gewoon met Microsoft PowerPoint zelf. Microsoft geeft zelf een uitgebreide uitleg van de mogelijkheden om je presentatie van overgangen en animaties te voorzien of om gesproken tekst en pointerbewegingen op te nemen en timen. Voor dat laatste heb je natuurlijk wel een geluidskaart, microfoon en luidsprekers nodig op je computer.

Interessant als je al veel presentatiemateriaal hebt liggen of heel handig bent met PowerPoint en in deze vertrouwde omgeving iets nieuws wilt leren.

Andere alternatieven bij een bad hairday?

Weet jij nog andere alternatieven om een video te maken, zonder voor de camera te moeten verschijnen? Ik ben benieuwd, laat het me hieronder weten!