Een video van foto’s maken. Een opname van je scherm maken. Een video van je PowerPoint presentatie maken. Een animatie maken. Voorheen moest je investeren in dure apparatuur en software of een specialist inschakelen voor deze video’s. Dat is gelukkig niet meer.

Tegenwoordig kun je ook zelf aan de slag om dergelijke video’s te maken, want er bestaat overal wel een tool voor (video software of een app).

Het maken van een filmpje hoeft niet langer duur of moeilijk te zijn met alle software en apps die tegenwoordig (gratis) beschikbaar zijn.

Maar verkijk je er niet op: er kruipt veel tijd in het maken van een goede video.

Dus misschien is het alsnog verstandig om een specialist in te schakelen of een cursus te volgen om de kneepjes van het vak te leren.

Zeker als praten je vlotter afgaat dan schrijven, dan is video’s maken voor jou een uitkomst.

Het goede nieuws is dat je niet altijd voor de camera hoeft te staan.

Soms kun je zelfs beter niet met je snufferd op een video verschijnen.

En denk niet dat je hier nu een excuus gaat vinden om dit soort video’s uit te stellen.

Door jezelf zichtbaar te maken op video, treed je uit de anonimiteit en word je autoriteit.

Dit blijft de meest effectieve videostijl voor zelfstandige professionals.

En in sommige gevallen werken andersoortige video’s gewoon veel beter.

Want sommige producten moet je gewoon zien. En er zijn van die resultaten die pas echt overtuigend zijn als je deze zelf aanschouwt.

En als het om complexe materie gaat of je publiek visueel ingesteld is, dan ben je beter af met beelden die jouw verhaal ondersteunen.

Om je op weg te helpen, heb ik een paar tools voor je verzameld en ideeën wat je er mee zou kunnen maken.

En ik wil je uitdagen om dit artikel verder te lezen met de intentie om deze week een video te maken, te delen in je netwerk en het geheel (de productie + het resultaat) te evalueren.

Pak alvast even pen en papier om de eerste ideeën direct te noteren.

1. Video van foto’s maken

Ideeën om te maken

 • Impressie van een evenement of training.
 • Visualisatie van je behandelplan incl. voor + na foto’s.
 • Voorstellen van je team en locatie.

 
 
l-youtubeYouTube editor
Op de YouTube upload pagina zie je direct al de knop ‘Diavoorstelling van foto’s staan. Simpeler kan het niet. Je kunt de manier waarop de foto’s in elkaar overgaan aanpassen en er een muziekje onderzetten.
 
 
l-moviemakerWindows Movie Maker
Standaard is op je PC/Laptop de software Movie Maker geïnstalleerd of je kunt het gratis installeren. Geschikt voor de basis videomontage activiteiten en om van je afbeeldingen een flitsende video te maken. Sla de video op en deel op YouTube of andere social media kanalen om jouw creatie te delen.
 
 
l-wevideoWevideo
Om Wevideo te gebruiken hoef je geen software te downloaden. Je maakt een gebruikersnaam aan en je bent klaar voor de start. Je maakt ook nog eens gemakkelijk verbinding met diensten waar je foto’s staan zoals Google Drive, Instagram, Dropbox etc. Je kunt wevideo ook gebruiken op je Android telefoon.
 
 

2. Animatie video maken

Ideeën om te maken

 • Verduidelijk jouw idee of concept met een verhaal.
 • Visualiseer data in een infographic video.
 • Laat zien hoe jouw intake procedure gaat.

 
 
l-powtoon- Powtoon
Je fantasie lijkt de enige restrictie om mooie en goede animaties te maken. In Powtoon vind je alles wat je nodig hebt en is gemakkelijk in gebruik. Neem absoluut even de tijd om de tutorials te bekijken voordat je aan de slag gaat om jezelf tijd te besparen.
 
 
l-explee Explee
Je kent ze vast wel: die video’s met een handje dat al tekenend je een verhaal vertelt. Dit type video’s maak je bijvoorbeeld met Explee. En je kunt de hand natuurlijk ook weglaten en een goed verhaal vertellen met je eigen afbeeldingen of de afbeeldingen uit de database. Te gebruiken op je Computer/Laptop/Mobiel/Tablet.
 
 
l-goanimateGo animate
Makkelijke leercurve. Low budget. Simpele Doe Het Zelf tools. Dat is zoals GoAnimate het zelf zegt. En dat klopt. Je wordt op alle mogelijke manieren geïnspireerd om verschillende soorten animaties te maken van: van cartoon tot infographic en veel meer. Zet je wekker voor de zekerheid ander is je dag zo voorbij gevlogen 🙂
 
 

3. Video van een presentatie maken

Ideeën om te maken

 • Creëer een online cursus of workshop.
 • Leg een complex proces uit met beeld,tekst en spraak.
 • Gebruik een gedeelte uit je presentatie om jezelf als spreker te kwalificeren voor opdrachten.

 
 
l-ppt2011PowerPoint
Het best bewaarde geheim is waarschijnlijk dat je bestaande PowerPoint presentaties gewoon op kunt slaan als een video. Bidij een bestaande powerpoint presentatie voeg je ingesprokent tekst of geluids effecten toe. Als je al heel handig bent met PowerPoint, dan is dit een goede optie voor je. Hiervoor heb je wel PowerPoint 2010 nodig.
 
 
l-knovio Knovio
Inschrijven op Knovio.com en spelen maar! Knovio werkt met MS PowerPoint files en met .png en .jpeg afbeeldingen die je in een folder hebt staan. Perfecte oplossing als je zelf ook nog klein in beeld wilt zijn als je jouw verhaal vertelt over de presentatie. Ook beschikbaar als app.
 
 

4. Video maken van je scherm

Ideeën om te maken

 • Instructievideo over hoe je bepaalde software gebruikt.
 • Video voor je assistent over hoe je bepaalde taken gedaan wilt hebben.
 • Vastleggen van handelingen die je niet zo vaak doet en snel vergeet.

 
 
l-jingJing for Screencasts
Download de software om je scherm of een gedeelte van je scherm te selecteren en een opname te maken van alles wat jij daarin ziet en doet. De flash video kun je vervolgens met iedereen delen.
Je video kan echter niet langer zijn dan 5 minuten. Wat voor een promo of instructievideo natuurlijk lang genoeg is.
 
 
l-screenr Screenr
Om een opname van je scherm te maken met Screenr hoef je geen software te installeren. Klik op de recordknop op de website en je handelingen en stem worden opgenomen.

Je flashvideo komt in de online bibliotheek terecht. Min puntje als je opnames exclusief wilt houden. Maar ze maken het je wel weer gemakkelijk om je filmpje te delen op YouTube, Twitter en andere plekken op het internet.
 
 
l-screenflow l-camtasiaScreenflow /Camtasia
Als je van plan bent om serieus met video editing en opnames van schermopnames video’s te gaan, overweeg dan om meteen te duiken in de betaalde software Screenflow (Mac) of Camtasia (Mac/PC). Wil je tips over criteria voor software keuze, bekijk dan deze video die ik eerder over dit onderwerp gemaakt hebt.

3 -2 -1 Actie

Zo genoeg inspiratie en ideeën. Wanneer gaat het gebeuren? Plan in je agenda en start met creëren!

En waarschijnlijk stroomt je hoofd nu over van de ideeën. Of misschien ook niet.

In beide gevallen wil ik je de volgende tip geven:

Voordat je echt aan de slag gaat, sta stil bij wat jou nu het meest gaat helpen bij het bereiken van jouw droomdoel of simpelweg de kleine actie op weg daar naar toe.

Waar was je al mee bezig? Wat heb je op de planning staan? Hoe past deze video in het grotere geheel?

Als je dit doet, dan weet ik zeker dat jouw video een nog groter effect heeft omdat je het onderdeel maakt van jouw strategie.

Heb je geen zin om het allemaal zelf uit te zoeken en te bedenken, dan help ik je graag in het online programma ‘KlantenWervende Video’s leren maken‘.