Adviseurs, trainers en coaches zijn vaak te boeken als spreker of geven workshops op locatie. In Nederland zie je ze via internet nog niet heel veel  hun kennis overdragen met een live presentatie, laat staan omzet genereren. Terwijl je echt geen goeroe of wizz kid meer hoeft te zijn om zoiets te organiseren.  Dit is waarom ik binnenkort mijn eigen publiek ga trekken in mijn eigen virtuele zaal.

Overtuigend online hypnotiseren presenteren

Het is mijzelf nu al een paar keer overkomen dat ik na het bijwonen van een webinar spontaan een cursus of software kocht. Terwijl ik dat van te voren echt niet van plan was. En als je weet hoe ik mijn investeringskeuzes maak, dan weet je dat dat uitzonderlijk is.

En toegegeven: ik ben ook vaak genoeg halverwege afgehaakt en heb me verbaasd  over – bijna geërgerd aan –  de kansen die de host liet liggen. Als organisator denk je natuurlijk van te voren goed na over wat je wilt bereiken met je webinar.  En als je dan zoveel moeite doet voor een geboeid publiek, dan wil je daar toch alles uit halen.

Webinar ideaal voor vele doeleinden

Dus nu gaat het er echt van komen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat webinars voor mij de beste manier is om bekendheid te genereren en met toekomstige klanten in contact te komen.

En ik denk niet alleen voor ondernemers die -net als ik – locatie onafhankelijk wonen en werken, maar voor iedere ondernemer die op authentieke wijze persoonlijk contact wil met zijn publiek, een expertstatus wil verkrijgen, zijn klanten iets wil leren of misschien een nieuwe bron van inkomsten wenst.

Mijn 7 redenen om een webinar te organiseren:

 1. Meer waarde geven dan in bijv. een blog artikel
  In 60 minuten kun je een onderwerp van veel meer kanten belichten dan je ooit gaat lukken in een video- of geschreven blog. Als zelfstandige professional is mijn omzet sterk verbonden met de waarde die ik geef aan anderen.Dus als ik meer wil verdienen, dan moet ik meer waarde bieden. Niet dan? Een webinar is de meest effectieve methode in tijd en geld.
 2. Spreekt alle zintuigen aan
  Iedereen verwerkt informatie op een andere manier.  Sommigen zijn meer visueel ingesteld, anderen meer auditief.  En geloof het of niet: je kunt ook de doeners en de dromers helpen met oefeningen tijdens je presentatie.Dat betekent niet alleen dat ik aantrekkelijk ben voor een grote groep deelnemers, mijn boodschap komt ook nog eens overtuigender over.
 3. Deelname is laagdrempelig en écht gratis
  Een gratis evenement of lezing op locatie is nooit écht gratis: je hebt reiskosten, reistijd en het kost je soms ook nog een vrije (mid)dag.  En balen als je na al die moeite het eigenlijk halverwege de presentatie wel gezien hebt.Een webinar is gratis te noemen als de deelnemer het volgende toch al heeft: een computer, internetverbinding en tijd om te kijken (live of tijdens de herhaling). En wat comfortabel!
 4. Je hebt de controle als host en expert
  Als expert weet je precies wat iemand nodig heeft om een gewenst resultaat te behalen. Jij bent diegene die weet hoe je het beste effect behaalt en dat laat je ook zien / iemand ervaren tijdens het webinar. De deelnemer kan niet besluiten om een paar stappen over te slaan en vervolgens teleurgesteld besluiten nooit meer wat van je te willen aannemen.En dat ik weet wat een deelnemer nodig heeft, neemt niet weg dat de deelnemer invloed heeft op het verloop van het webinar.
 5. Persoonlijk contact
  Is er een betere manier te bedenken om met geïnteresseerden en toekomstige klanten direct contact te hebben, vragen te kunnen beantwoorden en jezelf te laten zien als de verpersoonlijking van je bedrijf?Behalve dan met elkaar in 1 fysieke ruimte te zijn.
 6. Magisch momentum creëren
  Een webinar is eigenlijk een mini-evenement. Als je als host de groepsdynamiek en de energie die vrij komt tijdens de bijeenkomst goed weet te benutten, dan gebeurt er iets magisch. Hoe vaak komt het voor dat je direct contact hebt met een expert die normaal 200 of 2.000 euro per uur vraagt. En wat fijn om met gelijkgestemden samen te zijn en nieuwe dingen te leren.Alle aanwezigen maken iets bijzonders mee en dat smaakt naar meer!
 7. Variaties en doeleinden zijn eindeloos
  De mogelijkheden voor een ondernemer om een webinar in te zetten zijn duizelingwekkend. Is je doel de promotie van een evenement, een duurdere dienst  of iets ander? Welke vorm kies je:  geef je een demonstratie, ga je voor camera, houd je een interview, een lezing of workshop? Hoe bied je het aan: is het (tijdelijk)gratis of hang je er een verdienmodel aan van een paar tientjes of honderden euro’s?Er is niet één format, maar tientallen variaties. Ik zal mixen & matchen tot het bij mij, mijn bedrijf en mijn publiek past.

Voor mij is het duidelijk. Ik heb meer dan genoeg online presentaties meegemaakt om te weten dat ik kansen laat liggen. En ik heb voorlopig er ook genoeg over gelezen en gesproken. Hoogtijd om mijn webinar te ontwerpen.