Een gratis e-book maken is nog steeds een van de meest succesvolle manieren om potentiële klanten aan te trekken. Je bent vast in staat een ‘hot’ onderwerp verzinnen en je expertise te delen. Met de inhoud zit het wel goed, maar hoe krijg je dit boekwerk aantrekkelijk vormgegeven? Met de onderstaande tips en een template voor de opzet van je e-book, heb jij binnen een halve dag een onweerstaanbare trekker voor op je website.

1. Hanteer een herkenbare, heldere opzet

Bepaal de opbouw van het document en gebruik voor al je e-books dezelfde opzet. Dit scheelt jou een hoop werk en het geeft de lezer een gevoel van herkenning.

 • Omslag – Ook een e-book wordt beoordeeld op de kaft. Gebruik beeld, je huisstijl en een titel die beschrijft waar het boek over gaat.
 • Auteurspagina – Vertel iets over de schrijver dat bijdraagt aan de geloofwaardigheid van het boek.
 • Inhoudsopgave – Geef een overzicht van de inhoud van het boek en zorg dat de lezer met 1 muisklik direct naar een specifiek onderwerp kan springen.
 • Inhoud – Kies één onderwerp en diep dat uit. Maak het boek niet te ‘dik’ want dan komt het op de leesstapel terecht. Voorkom dat de lezer afhaakt en maak de inhoud gemakkelijk te scannen zoals een webpagina.
 • Oproep tot actie – Verweef in je pagina’s of op de laatste pagina duidelijke actiepunten. Vertel wat je wilt dat de klant met de verworven inzichten gaat doen? Spoor de lezer aan tot actie zodat de informatie pas echt waardevol wordt.

2. Bedenk woest aantrekkelijke titels

De titel op je omslag moet de potentiële lezer ertoe verleiden je boek te gaan lezen. Een goede titel maakt nieuwsgierig en beschrijft precies wat de lezer kan verwachten van het boek.  Noem vooral wat de lezer oplevert:  unieke vaardigheden, snelle resultaten, tijdsbesparing, voorsprong op concurrenten etc..  Maak het resultaat zo specifiek mogelijk en zet het desnoods in een onderschrift.

Verklarende hoofdstuktitels en tussenkopjes
En het verleiden tot lezen van wat jij te bieden hebt, is daarmee niet klaar. Afleiding ligt op de loer en als je niet boeit, dan bind je zeker niet met de potentiële klant. Gebruik door je hele boek goede, beschrijvende titels en tussenkopjes om de lezer te gidsen door jouw verhaal.  Ook al valt een lezer er midden in: de kopjes helpen de lezer de context te begrijpen en je document te scannen op voor hem relevante informatie.

3. Aandacht voor aantrekkelijke opmaak en inhoud

Een prettige en professionele opmaak draagt bij aan de geloofwaardigheid van de inhoud. Bovendien heeft het grote invloed op de mate waarin de lezer de inhoud tot zich neemt.  Het oog wil ook wat. Wat zoal? Rust en regelmaat door:

 • matig kleurgebruik (2-3 kleuren)
 • gebruik van maximaal 3 fonttypes
 • prettige regelafstand
 • voldoende witruimte
 • consistente opbouw van de pagina’s
 • pagina’s die makkelijk te scannen zijn door korte alinea’s, tussenkopjes en opsommingen.

Herkenbaar als jouw boek
Voor het opbouwen van je eigen sterke merkbeleving is het belangrijk dat je boek dezelfde uitstraling heeft als bijvoorbeeld je website of nieuwsbrief. Gebruik daarom in al je uitingen dezelfde schrijftaal, kleuren, beelden en lettertypen.

Pimp je inhoud
Een paar technieken om een ogenschijnlijk saai verhaal aantrekkelijker te maken door het toevoegen van:

 • Sprekende afbeeldingen om een onderwerp te verduidelijken of visualiseren.
 • Citaten van experts, testimonials van klanten of feiten uit onderzoek.
 • Informatie omgezet in een grafiek of tabel.

Basis is waardevolle inhoud
Hoe visueel aantrekkelijk ook, verlies de inhoud niet uit het oog. Als de inhoud achterhaald is, vol taalfouten of vakjargon zit of om een andere reden niet als waardevol wordt ervaren, heb je je doel gemist.

4. Oproep tot actie

Door je hele e-boek heen voeg je elementen toe die de lezer aanzetten tot actie. Opdrachten waardoor de lezer de verstrekte informatie en inzichten gaat toepassen, of om meer informatie te verkrijgen en een speciaal aanbod te bekijken.

Hyperlinks, afbeeldingen
Omdat je niet weet of de lezer je boek tot aan de laatste pagina leest, plaats je door je hele e-book van deze actie-elementen.  Vertel de lezer precies wat je verwacht en benoem altijd wat het de lezer opbrengt als hij/zij daar gehoor aan geeft. De tekstlink verwijst naar speciale pagina waar alleen de specifieke beloofde informatie bestaat. Voor meer aandacht voor je oproep tot actie, plaats je deze op een prominente plaats op je pagina en voeg je er een afbeelding aan toe.

Delen in netwerk
Vast onderdeel van je e-book zijn sociale media buttons die het makkelijk maken om het totale e-book of citaten uit het boek te delen. Zorg dat je sterke citaten aanbiedt die makkelijk te delen zijn.

Speciale aanbod pagina
De laatste pagina is ingericht met je meest verleidelijke aanbod. De lezer kan zich inschrijven voor een evenement of seminar, meer informatie opvragen, zich abonneren etc.. De inhoud van je boek heeft als het goed is de lezer nieuwsgierig gemaakt naar meer. Omdat je e-book past in je totale marketing strategie, weet je precies wat je weggeeft in het boek en wat een logische vervolgstap is waar je klanten voor moeten betalen. De hyperlinks naar het aanbod zijn speciaal daarvoor gemaakte pagina’s met een unieke URL zodat je kunt meten of je actie effectief is.

5. Omzetten in pdf

Zet je PowerPoint e-book nu om in pdf formaat. Dit is het meest gebruikte formaat en het meest prettig om te printen of om te lezen op een e-reader. Omzetten naar een online doorbladerbaar magazine zoals met www.myebook.com kan ook. Heel gaaf zelfs want nu kun je er mooi video en geluid aan toevoegen. Test verschillende formaten uit en vraag naar de mening van je lezers.