Het is december en de templates voor bedrijfsjaarplannen, marketingcontent agenda’s en adviezen voor een goed nieuw jaar vliegen je om de oren. Voordat je tijd steekt in het maken van plannen omdat het hoort. En vervolgens je plannen niet uitvoeren omdat dat nog nooit is gelukt. Lees dan dit.

Goede voornemens geven alleen resultaat als je er echt een actie aan hangt. En als je je niet concentreert op de actie (over mijn angst raken om voor de camera te verschijnen) maar het resultaat (mensen bereiken via video die ik anders nooit had bereikt, terwijl ik meer vrije tijd krijg).

Dat is geen nieuws. En toch stranden veel goede plannen. Waarom?

Omdat je zwak bent? Omdat je het lekker vindt om te klagen? Omdat jij dat nou eenmaal niet kan?

Nou als je dan toch in de stemming bent om er jouw slechtste jaar ooit van te maken, doe dan vooral dit:

1. Praat over al jouw geweldige ideeën, avonturen, dingen die je wilt veranderen en doe er vervolgens niets mee

Praatjes vullen geen gaatjes zo luidt een bekend spreekwoord. Nou jij bent er anders maar behoorlijk druk mee want je agenda zit bomvol met afspraken om te ‘sparren’ en ‘brainstormen’. Je bent zo druk met het ventileren van al jouw ideeën dat er niets uit je handen komt. En bij die mensen die jouw plannen ‘moeten aanhoren’. Het wordt steeds moeilijker met mensen af te spreken.

2. Je helpt nooit iemand, tenzij je ervoor betaald krijgt

De rekeningen moeten immers ook betaald worden. Enne de bakker geeft je ook nog steeds geen brood mee voor 3 aanbevelingen, 5 complimenten, 13 kudo’s of 1 bitcoin. Dus: voor ieder uurtje volgt een factuurtje. Wel met garantie. 100% garantie dat die factuur volgt.

3. Je verwacht dat anderen jou gratis helpen of een vette korting geven

Ja laten we eerlijk zijn, dat doen vrienden toch voor elkaar. En waarom netwerk je anders … Maar je eigen regel (#2) geldt voor iedereen, wat dacht jij nou? Einde mededeling. Doei.

4. Je weet precies hoe anderen iets moeten aanpakken en je geeft ongevraagd advies

En vooral aan mensen die doen waar jij niet de ballen voor hebt: Een eigen bedrijf starten. Verhuizen naar het buitenland. Je baan op zeggen. Trouwen met de liefde van je leven. Want ja, jij hebt het allemaal tot op de bodem uitgezocht en je weet alles over de gevaren die op de loer liggen. Je kent ook alle verhalen waarbij het niet goed is afgelopen.

5. Je gaat nog even door met dingen die niet voor jou werken, maar voor anderen blijkbaar wel.

Je doet vooral wat anderen van jou verwachten, kopieert wat je anderen ziet doen op sociale media en maakt dezelfde keuzes in jouw werkende bestaan als de mensen in je omgeving. Want je eigen geluk nastreven is niet voor jou weggelegd. Je laat trends voor wat ze zijn (tijdsverspilling!) totdat de grote gemeenschap het ook ontdekt heeft. Je wilt toch niet daar zitten waar enthousiastelingen uitvinden hoe het anders kan, hoe de wereld mooier gemaakt kan worden. Bah.

Geloof me. Doe dit allemaal en nog iets meer  in deze geest en ik garandeer je dat 2014 jouw slechtste jaar ooit gaat worden.

Is dat niet wat je wilt? Doe er dan wat aan.

En ik help je graag er een spetterend jaar van te maken. Op ieder moment vanaf nu.

Ook als je er later in het jaar erachter komt dat een beetje hulp wel fijn is.

Je kunt me bereiken via mail brenda@ sparklingprofessionals.com, Google+ en Twitter.